11StedenSchaatsdagen

De schaatsdagen zijn een initiatief van de Sven Kramer Academy en Unox. Doordat er steeds minder natuurijs is in Nederland komen kinderen minder in aanraking met het ijs. Om toch dat ijsgevoel terug te brengen bij kinderen organiseren de Sven Kramer Academy en Unox de 11StedenSchaatsdagen.

Is jouw school er ook bij?

Unox is foundingparter van de Sven Kramer Academy, het doel is om samen per seizoen 10.000 kinderen in aanraking met het ijs te laten komen. Tijdens deze schaatsdagen willen de Sven Kramer Academy en Unox kinderen tot 13 jaar het schaatsplezier laten ervaren. Er worden 11 schaatsdagen op 11 verschillende ijsbanen door heel Nederland georganiseerd. Op deze schaatsdagen worden basisschoolkinderen uit de omgeving uitgenodigd om gratis te komen schaatsen. Het doel is om de kinderen te bereiken die normaliter niet of minder de mogelijkheid hebben om naar de ijsbaan te gaan.  

Aftermovie 11StedenSchaatsdagen seizoen 2022 - 2023

Doel Sven Kramer Academy 

Via schaatslessen wil de Sven Kramer Academy jeugd en volwassenen stimuleren om meer te bewegen en daarmee mede een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport.  

Sven Kramer: “In de Academy wil ik mijn kennis, ervaring en netwerk beschikbaar stellen om vooral de jeugd de komende jaren te stimuleren en motiveren om te gaan schaatsen. Mijn ultieme droom is dat ieder kind voor zijn of haar 12e jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen heeft ervaren. Daarom zal ook schoolschaatsen hoog op onze agenda staan”. 

Doel Unox 

Unox is sinds 2021 trotste foundingpartner van de Sven Kramer Academy. Unox wil samen met de Sven Kramer Academy interesse in schaatsen onder jong en oud weer aanwakkeren. ”Wij willen iedereen de mogelijkheid geven op een leuk schaatsavontuur.” Unox gaat samen met de Sven Kramer Academy clinics en trainingen op schaatsbanen door het hele land organiseren. En mocht er net als vorig jaar natuurijs komen, staat Unox natuurlijk klaar met de welbekende erwtensoep en broodjes Unox. 

Wij zijn blij dat onze Founding Partner Unox samen met ons zo’n mooi project wil opzetten. “De winters worden warmer, dus buiten schaatsen op echt natuurijs komt niet elk jaar meer voor. Maar ook naar de schaatsbaan gaan, is niet in elk gezin vanzelfsprekend. Om ieder kind het plezier van schaatsen te laten ervaren werken we samen met de Sven Kramer Academy. Ook omdat we waarde hechten aan de Hollandse tradities en het ‘koek en zopie-gevoel, waar zoveel mensen mooie herinneringen aan hebben” , zegt Jan van den Berg, bij Unox verantwoordelijk voor de sportevenementen. 

Veelgestelde vragen 11StedenSchaatsdagen

De schaatsdag wordt georganiseerd door de IJsbaan samen met de Sven Kramer Academy en partner Unox.  

Door de milde winters wordt natuurijs steeds schaarser en niet ieder kind leert hierdoor schaatsen. Het ultieme doel is dat ieder kind voor zijn of haar 12e een keer het plezier van schaatsen heeft ervaren. 

Deelname is kosteloos voor scholen en leerlingen. De kosten worden gedragen door winter- en schaatsfan Unox.

Ja, graag. Als je kind beschikt over eigen schaatsen (type maakt niet uit) kan hij/zij deze meenemen. Dat geldt ook voor een helm (schaatshelm, fietshelm of skihelm). 

Jazeker. Voor kinderen die geen eigen schaatsen hebben kunnen kosteloos schaatsen worden geleend. Dat geldt ook voor een helm. 

Ja. Het dragen van een helm wordt door ons verplicht. 

Ja. Het dragen van handschoenen of wanten wordt door ons verplicht. 

Op de ijsbaan is het vaak kouder dan buiten. Zorg dat uw kind makkelijk zittende en warme kleding draagt. Een muts is niet nodig aangezien er een helm gedragen wordt. 

Nee. Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen te laten schaatsen, juist ook kinderen zonder schaatservaring. 

Nee. Het programma vindt plaats onder schooltijd. 

Het programma duurt ongeveer 1 uur. Kinderen kunnen zelf bepalen even wat rust in te bouwen. 

 

Het vervoer van de kinderen naar de ijsbaan is door de school georganiseerd. Vragen hierover kunt u aan de school stellen. 

De leerkracht is aanwezig om zijn/haar groep te begeleiden en helpen. Die rol hebben ook de begeleidende ouders. Denk aan hulp bij het aantrekken van de schaatsen, het bewaken van de tijd of vertellen waar de toiletten zijn. Begeleiders kunnen ook zelf het ijs op. 

Ja. Medewerkers van de ijsbaan hebben een BHV diploma. Deelname aan de schaatsdag is op eigen risico. 

Ja. Wij zorgen voor ranja en twee soorten soep. Voor docenten en ouders is er koffie en thee. 

Ja. Maar let wel, eten op het ijs is niet toegestaan. 

Ja. Er zullen mogelijk beelden worden gemaakt die door de Sven Kramer Academy online kunnen worden geplaatst. Tevens wordt een zgn. aftermovie met de scholen gedeeld. 

Sven zal zelf op een aantal momenten aanwezig zijn (maar niet bij alle dagen).

Mogelijk is media aanwezig om verslag te doen van de dag.