11StedenBattle Finale 🏫

Hoe ziet deze finaledag eruit?

Tijdens de 11StedenBattle Finale strijden de zeven beste scholen die het schoolschaatsprogramma in Friesland (in Leeuwarden en Heerenveen) hebben afgerond tegen elkaar in 4 battles waarin de disciplines shorttrack, kunstschaatsen, ijshockey en langebaan/marathon naar voren komen: de SuperRelay, de SuperKür, de SuperPuck Battle en de 11Steden SuperBattle. Welke school pakt de titel Fries Kampioen Schoolschaatsen?

SuperRelay

Elk koppel vertegenwoordigt hun eigen school. Ze staan klaar bij de startstreep. De starter zegt ‘Naar de start, klaar?!’ KNAL! Het startschot heeft geklonken en de 4 schaatsers zijn vertrokken. Ze schaatsen zo hard als ze kunnen 1 rondje. Na 1 rondje staat het andere kind van het koppel klaar. Het kind die de eerste ronde zo hard mogelijk heeft geschaatst, tikt het andere kind van zijn/haar school aan en dan mag hij/zij zo hard als ie kan het rondje schaatsen. Degene die als eerste over de finish is na 1 ronde, heeft gewonnen!

SuperKür

Tijdens de SuperKür laten de kinderen hun mooiste zweefstand, pirouette en halve draai sprongetje zien aan de jury! Elk koppel vertegenwoordigt hun eigen school. Je maakt snelheid en maakt 1) een zweefstand, 2) een pirouette en 3) een halve draai! Dit natuurlijk ook weer zo sierlijk en strak mogelijk. Dan schaats je naar de finish streep en bedankt de jury met een mooi handgebaar. Nummer 2 van het koppel start nu het parcours. Beide schaatsers worden beoordeeld door onze ‘Kunstschaats-Jury’ en krijgen beide een cijfer tussen de 6 en de 10. Er wordt beoordeeld op sierlijkheid, uitvoering en de uitstraling.

SuperPuck Battle

Er worden twee halve ijshockeyveldjes klaargezet. In ronde 3a spelen in veld 1, 2 kinderen van de ene school tegen 2 kinderen van de andere school. Op veld 2 wordt er een andere wedstrijd gespeeld (2 tegen 2). Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk gescoord wordt in 3 minuten tijd! Wat wordt de tactiek? Niet gescoord of gelijkspel? Dan spelen we de shout-out. Degene die als eerste de goal mist, verliest. Spanning gegarandeerd! 

11Steden SuperBattle

In totaal staan er 7 koppels aan de start. Elk kind krijgt een kaartje om zijn/haar nek met daarop een QR code, waarmee je ‘stempelt’. Het koppel die het meeste aantal rondjes schaatst en het hoogste aantal punten scoort, wint deze battle! Maar let op, je kunt besluiten om tijdens je ‘tocht’ te gaan klunen op de Bartlehiem bruggetjes. Er kunnen maximaal 2 personen tegelijk op de brug. Na het klunen op de brug scan je je kaart en krijg je 2 punten. Maar let op! Je mag per persoon maar 2 keer beide bruggetjes op. Wat wordt de tactiek? 

Quiz: Schaats je ROT!

Voorafgaande aan elke schaatsbattle nemen de kinderen het tegen elkaar op in de quiz ‘Schaats je Rot!’, waarin de vragen over de desbetreffende discipline van die battle gaat. In welk land is het Shorttrack ontstaan? Wie is de huidige Wereldkampioene op de 1000 meter (langebaan)? Welke sprong bij het kunstschaatsen gaat voorwaarts? Welk land werd Olympisch Kampioen IJshockey in 2022?

Bij het finale spel (de 11Steden SuperBattle) kun je nog een grote inhaalslag maken, of juist je voorsprong nóg meer uitbreiden! Het blijft dus spannend tot het laatste spel. En uiteraard tellen de punten van de 4 quizrondes ook mee voor de einduitslag.

De deelnemende scholen schaatsseizoen 2023-2024:

  • De Greide uit Jistrum 
  • De Triangel uit Suwâld
  • De Boarne uit Aldeboarn
  • PCBO de Voorde uit Drachten
  • CBS Nijdjip uit Grou
  • CBS de Finne uit Aldeboarn
  • IKC Wyn wizer uit Leeuwarden
  • OBS De Brêge uit Scharsterbrug
 

De Boarne uit Aldeboarn wint de tweede editie van de 11StedenBattle Finale en draagt de titel Fries Kampioen Schoolschaatsen 2024!

Het laatste

Nieuws