Het hart van vijfvoudig wereldkampioen schaatsen Douwe de Vries huilt. De milde winters hebben schaatsen op natuurijs uit het straatbeeld verjaagd en door de financiële zorgen bij de schaatsbanen is er ook op kunstijs steeds minder mogelijk. Samen met vriend Sven Kramer richtte hij de Sven Kramer Academy op. Het doel: het behouden van de schaatssport.
“Hoe lang ik Sven ken? Oh, al zo lang. Vroeger had je de Vikingrace, dat was een soort interland voor de jeugd. Dan gingen we met een groep met de bus naar Zweden. Ik was 15, Sven 10. Hij kon wel aardig schaatsen, maar niet bijzonder. Hij viel wel op, echt een druktemaker. En hij was natuurlijk de zoon van Yep en Yep was een grootheid als schaatser, die kenden wij allemaal. Nu is Yep de vader van… Ik ben zelf marathons gaan rijden. Sven bleef de langebaan doen en zo zijn we elkaar uit het oog verloren. Jaren later heb ik aan toenmalig TVM-coach Gerard Kemkers gevraagd of ik bij zijn ploeg mocht trainen. Als marathonschaatser moest ik mijn rondjes alleen doen en ik wilde graag in een team schaatsen. Gerard vond dat prima en zo kwam ik weer bij Sven terecht. Hij zei: ‘Ga toch weer langebaan schaatsen’. En dat heb ik gedaan. Ik was geen Sven Kramer, Kjeld Nuis of Patrick Roest, maar ik heb er wel alles uitgehaald. Ik ben vijf keer wereldkampioen geworden op de achtervolging. Nu ben ik 38 en heb ik een punt achter mijn carrière gezet.”
Bedreigend voor de sport
“Het idee om iets voor de maatschappij te doen, voor de breedtesport, komt bij Sven vandaan. Hij wilde iets teruggeven aan de sport die hem zoveel heeft gebracht. We kamen samen op het idee om een schaatsschool te beginnen in Thialf. En dat is een moeilijk verhaal, want Thialf heeft financiële problemen en rekent steeds meer voor de ijsuren. Mensen haken af als sporten duurder wordt. Dat is bedreigend voor de sport. Wil je mee blijven tellen dan heb je grote aantallen beoefenaars nodig. De sport was breed maar door de zachte winters verandert dat enorm. Ouders veranderen ook, je ziet schaatsen verdwijnen uit het ‘opvoedpakket’. Wij hebben gekeken naar de vraag: hoe kunnen we ouders motiveren om hun kinderen toch te laten schaatsen? Niet omdat het moet, maar omdat het zo leuk is. Kinderen bewegen steeds minder, terwijl het zó goed voor ze is. We moeten hen stimuleren meer te bewegen en daar is de schaatssport een supergoed middel voor. Bovendien is schaatsen een sport waarin je jezelf ook op veel fronten kunt ontwikkelen. Niet alleen sporttechnisch, je kunt ook groeien als mens en veel leren van anderen.
Het is ons doel om zoveel mogelijk kinderen te laten schaatsen. Nu de slootjes niet meer bevriezen pakken kinderen op een druilerige winterdag de Playstation terwijl bewegen zoveel beter is. Schaatsen vormt al zo lang een onderdeel van de Nederlandse cultuur en die mag niet verloren gaan. Toen er nog bijna elke winter ijs op het water lag, bond iedereen de schaatsen onder. Dat was een vanzelfsprekendheid. Nu is dat anders. Door de klimaatverandering en het gebrek aan vorst moeten we de kinderen nu triggeren om te gaan schaatsen en dat proberen we met lessen en coaching te doen. Het begin is er: we hebben een website, een boekingssysteem en al meer dan 600 aanmeldingen. Sven en ik denken dat we iets kunnen veranderen, zodat er binnen een paar jaar weer heel veel mensen met plezier gaan schaatsen. We leren kinderen de beginselen van het schaatsen bij en ze kunnen bij ons shorttracking doen, ijshockeyen, kunstschaatsen of gewoon schaatsen. In het begin is het allemaal hetzelfde: leren bewegen op de schaats. En als ze ouder worden en ze zijn goed genoeg, dan kunnen ze de stap naar schaatsclubs maken. Tot die tijd staat een team van 40 instructeurs klaar in Thialf om kinderen te laten kennismaken met deze prachtige sport.”
Vrienden van Sven
“Uiteraard willen we ook les geven op andere banen in andere regio’s. Nu doen we dat alleen in Thialf en dat is al een enorme operatie. En het is kostbaar. Het overgrote deel van het lesgeld gaat nu in de baanhuur zitten en we hebben sponsors die gedeeltelijk de organisatorische kosten dekken. Wij hopen dan ook dat meer partijen zich aandienen om ons bij te staan; des te meer kunnen we doen. Nu zijn het vooral vrienden van Sven die een duit in het zakje doen. En Sven is zelf, ondanks zijn drukke agenda, ook heel erg betrokken. Uiteindelijk willen we in alle regio’s waar het schaatsen niet loopt of er te weinig faciliteiten zijn, de boel opkrikken. We gaan scholen ook benaderen of ze af en toe in plaats van een gymles een schaatsles zouden willen. Sterker nog, ik mag namens Univé een schoolreisje weggeven voor een clinic bij de Sven Kramer Academy. Meld een klas met kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar aan bij Sven en mij via www.svenkrameracademy.nl/schoolreisje. Laat ons weten waarom deze klas de clinic verdient en wie weet zien we elkaar deze winter op het ijs.”