Nederlandse Jeugdschaatsdagen

De schaatsdagen zijn een initiatief van de Sven Kramer Academy, Unox en Jumbo en wordt ondersteund door de KNSB. Doordat er steeds minder natuurijs is in Nederland komen kinderen minder in aanraking met het ijs. Om toch dat ijsgevoel terug te brengen bij kinderen worden deze Nederlandse Jeugdschaatsdagen georganiseerd.

Is jouw school er ook bij?

Op deze jeugdschaatsdagen worden basisschoolkinderen uit de omgeving uitgenodigd om gratis te komen schaatsen. Tijdens deze schaatsdagen willen de Sven Kramer Academy, Unox en Jumbo kinderen tot 13 jaar het schaatsplezier laten ervaren. Er worden 15 schaatsdagen op 11 verschillende ijsbanen door heel Nederland georganiseerd. Het doel is om samen per seizoen meer dan 10.000 kinderen in aanraking met het ijs te laten komen, waarbij we ons voornamelijk focussen op kinderen die normaliter niet of minder de mogelijkheid hebben om naar de ijsbaan te gaan.  

Aftermovie Nederlandse Jeugdschaatsdagen seizoen 2023 - 2024

Doel Sven Kramer Academy 

Via schaatslessen wil de Sven Kramer Academy jeugd en volwassenen stimuleren om meer te bewegen en daarmee mede een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport.  

Sven Kramer: “In de Academy wil ik mijn kennis, ervaring en netwerk beschikbaar stellen om vooral de jeugd de komende jaren te stimuleren en motiveren om te gaan schaatsen. Mijn ultieme droom is dat ieder kind voor zijn of haar 12e jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen heeft ervaren. Daarom staat het schoolschaatsen hoog op onze agenda.” 

Unox & Jumbo

Unox en Jumbo zijn trotste partners van de Sven Kramer Academy. Samen met de Sven Kramer Academy willen zij interesse in schaatsen onder jong en oud weer aanwakkeren. ”Wij willen iedereen de mogelijkheid geven op een leuk schaatsavontuur.” de Sven Kramer Academy gaat samen met Unox en Jumbo clinics en trainingen op schaatsbanen door het hele land organiseren. En mocht er net als vorig jaar natuurijs komen, staat Unox natuurlijk klaar met de welbekende erwtensoep en broodjes Unox. 

Wij zijn blij dat onze Founding partner Unox en Maatschappelijk partner Jumbo samen met ons zo’n mooi project wil opzetten. 

“De winters worden warmer, dus buiten schaatsen op echt natuurijs komt niet elk jaar meer voor. Maar ook naar de schaatsbaan gaan, is niet in elk gezin vanzelfsprekend. Om ieder kind het plezier van schaatsen te laten ervaren werken we samen met de Sven Kramer Academy. Ook omdat we waarde hechten aan de Hollandse tradities en het ‘koek en zopie-gevoel’, waar zoveel mensen mooie herinneringen aan hebben” , zegt Jan van den Berg, bij Unox verantwoordelijk voor de sportevenementen.

Rogier Riemersma, Manager Sponsoring & Evenementen: “Wij ondersteunen Sven met zijn Academy graag met dit project vanuit onze maatschappelijke rol en onze betrokkenheid in de buurt. Fantastisch dat we samen ervoor zorgen dat juist kinderen die normaal gesproken niet of minder met schaatsen in aanraking komen, wel gaan kennismaken met schaatsen tijdens de Nederlandse Jeugdschaatsdagen!

Veelgestelde vragen Nederlandse Jeugdschaatsdagen

De schaatsdag wordt georganiseerd door de IJsbaan samen met de Sven Kramer Academy en haar foundingpartner Unox en maatschappelijk partner Jumbo. Dit project wordt ondersteund door de KNSB. 

Door de milde winters wordt natuurijs steeds schaarser en niet ieder kind leert hierdoor schaatsen. Het ultieme doel is dat ieder kind voor zijn of haar 12e een keer het plezier van schaatsen heeft ervaren. 

Deelname is kosteloos voor scholen en leerlingen. De kosten worden gedragen door winter- en schaatsfans Unox en Jumbo.

Ja, graag. Als je kind beschikt over eigen schaatsen (type maakt niet uit) kan hij/zij deze meenemen. Dat geldt ook voor een helm (schaatshelm, fietshelm of skihelm). 

Jazeker. Voor kinderen die geen eigen schaatsen hebben kunnen kosteloos schaatsen worden geleend. Dat geldt ook voor een helm. 

Ja. Het dragen van een helm wordt door ons verplicht. 

Ja. Het dragen van handschoenen of wanten wordt door ons verplicht. 

Op de ijsbaan is het vaak kouder dan buiten. Zorg dat uw kind makkelijk zittende en warme kleding draagt. Een muts is niet nodig aangezien er een helm gedragen wordt. 

Nee. Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen te laten schaatsen, juist ook kinderen zonder schaatservaring. 

Nee. Het programma vindt plaats onder schooltijd. 

Het programma duurt ongeveer 1 uur. Kinderen kunnen zelf bepalen even wat rust in te bouwen. 

 

Het vervoer van de kinderen naar de ijsbaan is door de school georganiseerd. Vragen hierover kunt u aan de school stellen. 

De leerkracht is aanwezig om zijn/haar groep te begeleiden en helpen. Die rol hebben ook de begeleidende ouders. Denk aan hulp bij het aantrekken van de schaatsen, het bewaken van de tijd of vertellen waar de toiletten zijn. Begeleiders kunnen ook zelf het ijs op. 

Ja. Medewerkers van de ijsbaan hebben een BHV diploma. Deelname aan de schaatsdag is op eigen risico. 

Ja. Wij zorgen voor ranja en twee soorten soep. Voor docenten en ouders is er koffie en thee. 

Ja. Maar let wel, eten op het ijs is niet toegestaan. 

Ja. Er zullen mogelijk beelden worden gemaakt die door de Sven Kramer Academy online kunnen worden geplaatst. Tevens wordt een zgn. aftermovie met de scholen gedeeld. 

Sven zal zelf op een aantal momenten aanwezig zijn (maar niet bij alle dagen).

Mogelijk is media aanwezig om verslag te doen van de dag.