MATERIAAL EN SCHAATSHUUR

Kom letterlijk en figuurlijk goed beslagen ten ijs en zorg dat je goed voorbereid bent. Lees hier alles over welke schaatsen je het best mee kunt nemen, hoe je het materiaal het best kunt voorbereiden en welke kleding je het beste kunt dragen.

LET OP! De Sven Kramer Academy voorziet niet in schaatshuur of schaatsgebruik voor de lessen. Je dient hier zelf verantwoordelijkheid voor te dragen en vóorafgaand aan de eerste lessen je eigen schaatsen te organiseren.


Soorten schaatsen
Om het schaatsen goed te leren adviseren wij de Easy Gliders voor beginners, eventueel met de zogenoemde “assist”. Op deze schaatsen kun je het beste stevige schoenen dragen die iets hoger zijn om de enkel en die goed om de voet sluiten. Zorg er voor dat zowel de schoen als de schaats goed vast zit voordat je op het ijs gaat. Natuurlijk kan het schaatsen ook geleerd worden op houtjes.

Voor gevorderde schaatsers adviseren wij lage noren met een goed passende schoen. Deze zijn ook bij diverse schaatsspecialisten te huur. Het voordeel van huren is dat je altijd passende schaatsen hebt en geen schaatsen op de groei hoeft te kopen. Ook wanneer je halverwege het seizoen ineens merkt dat de schaatsen te klein zijn geworden, kun je ze vaak makkelijk weer omruilen.

Daarnaast kiezen tegenwoordig ook veel schaatsers voor combi-noren (de noren met hoge schoen). Als beginnend schaatser of als tussenstap van de easy-gliders naar de traditionele noren kan voor deze schaats gekozen worden. Echter om de schaatstechniek beter te leren (o.a. goed door de knieën en het overstappen in de bocht) is het aan te raden om op een bepaald moment toch over te stappen op de traditionele noren. De trainer kan u hierbij adviseren.


Schaatsen slijpen  
De schaatsen dienen altijd scherp te zijn. Op botte schaatsen wil het niet schaatsen, het ijs voelt dan enorm glad aan en de kinderen hebben dan geen grip om af te zetten en vallen snel. Aan het begin van het seizoen is het aan te raden om de schaatsen te laten ronden en slijpen door een schaatsspecialist. Het slijpen moet na ongeveer 5 trainingen herhaald worden. Probeer zuinig met de schaatsen om te gaan, niet op het beton te lopen en ook zo weinig mogelijk over de matten lopen. Gebruik bij langere stukken klúnen een paar schaatshoezen. Droog schaatsen na de les goed af met een oude doek. Je kunt de schaatsen ook gemakkelijk opruimen in een handdoek (naai de uiteinden dubbel naar het midden). Doe na de les geen plastic hoezen om de schaatsen, dit geeft snel roestvorming. Na het schaatsen op natuurijs moeten de schaatsen altijd geslepen worden.


Kleding
Draag op het ijs gemakkelijke kleding. Een trainingsbroek of schaatsbroek met een (thermo)shirt en trainingsjasje of trui is voldoende. Ben je lid van een schaatstrainingsclub, dan kun je clubkleding gebruiken tijdens de schaatslessen (te regelen via de clubs). Een schaatshelm dragen op het ijs is de beste bescherming voor je hoofd. Daarom geldt er met ingang van dit seizoen (2020-2021) een helmplicht. HELM & HANDSCHOENEN ZIJN DUS VERPLICHT! Dikke skibroeken of jassen zijn niet nodig. Het is niet heel koud op de ijsbaan en dikke kleding belemmert de beweging.


Vragen?
Heb je nog vragen hoe je je goed kunt voorbereiden op de schaatsles bij de Sven Kramer Academy? Neem dan contact met ons op!